PDA

View Full Version : Biltema kompressor



Tommy
02-05-2010, 23:41
Har kjøpt denne...
http://www.biltema.no/Verktoy/Trykkluft/Kompressorer/Kompressor-55-150/

Kjører den på 3 fas 16A, men sikringen går tvert..
Var nede på biltema og testet den, i støpselet der nede funker det... har sjekket alt av stikk og kabler, også målt at ikke det er noe annet som er koblet til denne kursen.... til og med skiftet automatsikring til treg type og helt ny... hjelper ikke

Noen som har noen tips eller bruker denne pressa selv??

Irok
02-06-2010, 09:26
vend om fasene i kontakten du Tommy:idea:

Tommy
02-06-2010, 09:29
Det er testet.... det virker rett og slett som om denne trenger større sikring enn 16A..... Problemet er at jeg ikke har det tilgjengelig... og slik jeg leser produktbeskrivningen skulle 16A virket!!! eller??

Er det noen andre som bruker denne kompressoren på 16A kurs??

lulle
02-06-2010, 09:47
Starter den med tom tank?Dersom den gjør det men ikke når det er trykk på den kan det vere en envegsventil mellom tank og pressa som ikke virker eller et ventilen som skal slippe ut trykket inn mot pressa som ikke virker.Må den starte med full motstand på pressa går sikringen.Har du full spenning på annlegget dit?Lav spenning hos deg og full hos bilteme er nokk til at din sikring går.

Tommy
02-06-2010, 09:54
Spenningen målt til 238V.... hos meg går den i nesten et sekund... før sirkingen ryker uten reima på, altså totalt ubelastet... på Biltemagikk den som en kule... mulig at det jukses litt der nede med f.eks 32A sikring.... jeg aner ikke... derfor jeg spør...

lulle
02-06-2010, 10:44
Det blir galt uansett hvordan jeg regner.Kommer over 16 amp. 4000w/240v 16,6666a 5,5hk*735=4042w 4000w/238=16,8 4042/238=16,98 Da spørs det hvor nøyaktige data på motor er.Har du målt spenning i det sekundet han går?

Tommy
02-06-2010, 11:05
Enig med deg.... men synes det er rart at en helt ny treg sikring går nesten øyeblikkelig i og med at trekket er marginalt.....
Som sagt vært nede på den blå kirke en gang med pressa, startet og gikk helt fint der nede....

Ove
02-06-2010, 11:15
Byttet sikring til et med C-karakteristikk , et nytt Möller-element hentet rett fra grosist. Kabel fra tavle til stikk er ca 5m , fin temp i tavla og ingen andre forbrukere på kursen .
Ingen overslag til jord på noen faser .

Pressostat, motorvern og motor er elektrisk sett i orden , også målt for overslag .

Min eneste konklusjon her er at motor rett å slett trekker for mye .
Merkeskiltet på motor sier at den skal trekke 16,6A i trekantkobling - og ja, er også sjekket at motor virkelig er koblet i trekant ...:smile:

Men har vært ute for det tidligere at motor er feilmerket fra fabrikant , og vi har fått 400/600V motorer , ikke 230/400 ......

Noen som har andre ting jeg kan se etter , for nå jager jeg snart Tommy ned på Biltema med hele faenskapen :shaking:

Skjalg
02-06-2010, 12:00
400 V motor pleier vel ha større støpsel.
Itillegg som Tommy sier gikk den som en kule på Biltema.
Virker nesten som strømtrekket er høyt i oppstarten.
Men hva står det i manualen vedr størrelse på sikring?

Ove
02-06-2010, 13:57
Støpselet/plugg er det du som bestemmer , disse leveres uten .
Inn på motor er det jo som i de fleste tilfeller ikke noe plugg , kabel direkte fra koblbrettet til pressostat .

I manualen står det litt uggent forklart , "strømtrekk 16,6A og med 36A hovedstrømsbryter ...."

Jeg tyder dette egentlig som at denne burde tilkobles 32A kurs pga starten .

16A C-elementet skal klare 3X i startøyeblikket , og hvertfall 1,3X i maaaange minutter .

sven
02-06-2010, 19:00
klarer dere ikke måle strømtrekket i startøyeblikket med et tangamperemeter, eller går den for fort?

Lars'ern
02-06-2010, 20:27
I manualen står det litt uggent forklart , "strømtrekk 16,6A og med 36A hovedstrømsbryter ...."

Det er ikke slik att den trekker 16,6A når den går, og 36A under oppstart??

Skjalg
02-07-2010, 00:50
Da er dere nødt til å spørre Biltema om de kjører den på 32A kurs.
Kan nesten virke sånn.

Tommy
02-07-2010, 07:03
De gjør nok det, men er dere enig i at denne selges som om den skal gå på 16A??

lulle
02-07-2010, 10:22
Anonsen du har linka til sier 16A og ikke noe annet.Manualen Ove nevner regner jeg med er den som følger maskinen og den får du ikke før du har kjøpt produktet.Dersom den må ha mer en 16A treg for å starte er info fra selger feil.

Tommy
02-07-2010, 10:29
Manulen fikke jeg ikke med, men tilsendt etter en mail til biltema support...

jeg er faktisk i tvil om hva jeg skal gjøre her.... men det greieste er vel å legge opp en 32A kurs...

Vier
02-07-2010, 11:06
Hvis du har mulighet til å legge opp en 32A kurs, så hadde jeg valgt den løsningen. Du kommer garantert til å irritere deg over for liten kompressor senere...

Nissan
02-07-2010, 13:12
Prøv en D-Automat, så tenker jeg den holder.
den tåler litt mindre overlast i lengden, men tar startstrømmene:smokin:

Ove
02-07-2010, 13:54
D-elementet er ikke vanlig hyllevare , og uansett er det normale C-element på slike laster .
Men enig med deg der , ett D-hadde kanskje holdt . Probl er at C'en slår ut nesten umiddelbart , så mest sannsynlig hadde D'en også slitt .

Dette ligger for nære max-toleransene til at jeg vil anbefale å gjennomføre det .

Løsninga blir at jeg strekker ny kabel til stikket , og oppgraderer til 32A .
En liten kapsling på siden av 32A-stikket - med 16A-elementet som plukkes ut av skapet - og et påfølgende 16A stikk , så har dem litt extra å ta av der i garasjen ......

Men kritikkverdig av Biltema å selge denne pressa som en 16A !!!!

Skjalg
02-07-2010, 17:02
Norsk bruksanvisning fra side 10.
http://biltema.no/Documents/manualer/17/17-652.pdf
Står noe om strømtrekk på side 13.

Lars'ern
02-07-2010, 21:37
Ut fra det jeg leser på linken din til kompressoren, så skal den ha 16A kurs. Så hva med å prøve seg med att Biltema må dekke installasjonen av 32A fordi de driver med missvisende reklame, noe som ikke er lov i Norge :smokin:

martinj
02-07-2010, 22:20
Hvis du har mulighet til å legge opp en 32A kurs, så hadde jeg valgt den løsningen. Du kommer garantert til å irritere deg over for liten kompressor senere...

godt poeng vier:smokin:

Tommy
02-07-2010, 23:39
Det blir slik... 32A sikring og ny kurs... men surt å betale enda noen tusen på en plass jeg leier.... spesielt siden Biltema har solgt denne som 16A

Jeg skal nok syte litt...ThefingerThefinger

bjerk1
02-12-2010, 11:57
snakket med en kamerat igår. faren hans har denne. og han mente at han har koplet den opp i 400V. dermed halvert spenning. er ingen elektriker, men kanskje dette gjør til at du slipper å bruke en ny kurs?

Ove
02-12-2010, 13:16
Feil funnet !

Biltema var veldig ekspeditt , og var mer enn villig til å bytte uten mer spørsmål - veldig bra ! :smile:

Men før vi kom så langt , fikk Maylinn og Bjørnar tilgang til en annen 16A kurs i naboverkstedet - og der gikk den fint ........

Nå viste det seg at den nye sikringen var levert defekt , byttet ut denne og pressa våknet til live :smokin:

Er faktisk første gang jeg har opplevd å få levert et sikringselement som feilet fra dag 1 - men en gang må jo være den første ..... :shaking:

Til opplysning trekker pressa 16,6 i start , drift ligger på 13,2A .

Maylinn
02-12-2010, 14:22
Helt topp Ove..
Da blir det kanskje sandblåsing ikveld:grinpimp:

Tommy
02-17-2010, 20:41
Må bare si at denne kompressoren fungerer kjempebra... luft i massevis til alt vi har testet den på (Rondell, Sandblåsekabinett) Den støyer ikke spesielt mye med tanke på størrelsen heller...

Dette er nok det beste kjøpet av kompressorer i denne størrelsen...

tectyl
03-08-2010, 22:32
Synes det er litt rart at den trekker 16a i oppstart og 13i drift uansett hvis den er 5.5hp.

Hvis ikke jeg husker feil fra skolen så er 1hp 735watt.
altså 5.5 x 735 = 4042watt totalt

på en 16a 3fas kan man trekke spenning x strømmen x kvadratroten av 3

si 230 x 16 x1.73 = 6366watt

men 230 x 13 x 1,73 = 5172watt. og deler man det på 735 så får man: 7hp

altså trekker den strøm som en 7hp motor eller så er den 7hp. :P

tectyl
03-08-2010, 22:38
Kaln jo ha litt med virkningsgraden å gjøre, men synes det var stor forskjell...


for å si det sånn så skal jeg hente kompressor når jeg kommer hjem som er 900liter i minuttet fritt avgitt og 7.5kw og den skal gå fint fint på en 32 amp kurs siden jeg har 12732watt til rådighet når det er 3fas. men hvis den er som tommy sin så vil den trekke 26ampere i drift, synes det hørtes så mye ut.